e ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Kuchnia wegańska dostarcza wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Doskonałym zamiennikiem mięsa jest tofu, które świetnie nada się jako baza dań obiadowych oraz różnorodnych deserów i przystawek. W sklepach znaleźć można również tofu wędzone.
Przepisy wegańskie a wegetariańskie
Przepisy wegańskie, a wegetariańskie. Ciekawy temat nieprawdaż? Niektórym wydawałoby się, że jest to jedno i to samo, lecz obie te kuchnie diametralnie się od siebie różnią. Kuchnia wegańska opiera się na warzywach, owocach, nasiona, orzechach, olejach roślinnych, zbożach roślinach strączkowych. Przepisy wegetariańskie natomiast są po prostu przygotowywane bez mięsa, z dopuszczalnymi dodatkami nabiałów, takich jak: ser, mleko, jogurty, jajka. Niby różnica między tymi dwoma kuchniami wydaje się mała, lecz prawda jak sami widzicie, jest nieco inna.
Kuchnia wegańska i wegetariańska
Weganie rezygnują ze spożywania nie tylko mięsa, ale także innych produktów pochodzenia zwierzęcego, wegetarianie za to rezygnują z jedzenia tylko i wyłącznie samego mięsa. Kuchnia wegańska nie musi być nudna, można tak ugotować żeby było smacznie, zdrowo i tanio.
Przepisy wegetariańskie są proste i szybkie, można je przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Przepisy wegańskie zaś są nieco trudniejsze, lecz również można przygotować je szybko i zjeść ze smakiem.
Ciekawostką jest że w USA ponad 16 milionów osób przeszło na weganizm.